God "mellis"

 
Idag blev det pannkaka till lunch här hemma, och tyckte att de är klart råttorna ska få lite. Så dom fick lite mellis idag, pannkaka med glass och sylt. Det va riktigt uppskattat från alla tjejer här hemma!
 
Kom att tänka på att detta är nog de mest onyttiga och enformiga mina råttor fått, brukar vara väldigt duktig på att varje dag ge dom en varierad och bra kost. Dock kommer de bli lite onyttigt gottigott här hemma i vår då det blir massa "rått-kalas" för mina töser. Tänk att dom snart är 1 år allihop, tiden går så fort!

Dagens bur

 
En bild på "dagens bur". Jag har satt in 2 ferplast hyllplan på över delen av buren då jag inte riktigt tycker om hyllplanen som följer med royal suite-buren. Överdelen har även några upphängda tamponger lite överallt för aktivering, och på nedre plan hänger det valnötter i trådar som aktivering.

Aktivering i buren - Nötter

Ett tips för att aktivera råttorna när dom är i buren är att hänga upp nötter i snören. Jag brukar använda mig av valnötter då dom är jättelätta att knyta ett snöre runt. Jag tar då en hel nöt och knyter fast ett tunt snöre runt det och knyter fast den andra äden på tåden i ex burgallret eller burinredningen.
 
 
Här är en video på mina råttor när dom har får valnötter som aktivering i buren. När bliss får ner valnöten i slutet springer hon iväg med den under soffan till deras lilla "gömma".
 
Jag har rått-säkrat vår soffa för att råttorna inte ska kunna gå in under den (dom gnanger sönder tyget under soffan så dom kommer in i hålutrymmet mellan dynorna och soffans underdel, och då är det omöjligt att få ut dom) men hade glömt en liten springa i hörnet vilket dom snabbt hittade, men nu är det säkrat och slutlekt för råttorna under soffan, pust!

Aktivering i buren - Tamponger

Ett tips på lite rolig aktivering till råttburen är att hänga upp tamponger lite överallt. Du tar helt enkelt en tampong och knyter fast den i snöret i ex burgallret eller inredning i buren, jag har på bilden knytit fast dom i ett klätterrep.
 
Mina råttor tycker det är jätteroligt att dra och slita sönder dem, och när dom får bort en del är det perfekt bomaterial enligt mina töser.

Gin

 
 
Namn: Gin
Kön: Hona
Född: höst/ vinter 2011
Färg: Silverad blue
Hårlag: Slät
Öron: Toppörad
 
 
Gin är en råtta jag räddat då hon inte hade det så bra i sitt tidigare hem. Hon bodde tillsammans med en hane och hade ägare helt utan kunskap om råttor. Eftersom hon bodde tillsammans med en hane en längre tid resulterade det i att hon blev dräktig. När jag hämtade henne hade hon en kull råttungar på 3 veckor och var samtidigt dräktig med en till kull.

Gin är en riktig tjockis, hon älskar mat mer än allt annat och äter som en galning varje gång det kommer ny mat. Eftersom hon inte blev så hanterad i sitt tidigare hem tycker hon inte om att bli lyft och ompysslad av människor och ser inget intresse alls av att umgås eller komma fram när man öppnar burdörren, håller sig mest för sig själv.

Tyra (Katoz Unique)

 
Namn: Tyra (Katoz Unique)
Kön: Hona
Född: 20/04 2012
Färg: Black eubk
Hårlag: Slät
Öron: Dumbo
 
Tyra kommer från Katoz råttuppfödning i Stockholm, hon är mitt senaste tillskott och kom till mig vid ca 7 veckors ålder. Från dag ett hemma hos mig har hon följt efter mina 2 siamese-systrar och följt varje steg dom tagit och lärt sig alla deras hyss.

Bliss (katoz Timjan)

 
Namn: Bliss (katoz Timjan)
Kön: Hona
Född: 14/01 2012
Färg: Siames
Hårlag: Slät
Öron: Dumbobärare
 
Bliss kommer från Katoz råttuppfödning i Stockholm. Hon flyttade hem till mig tillsammans med sin syster Nova i början av 2012 när jag valde att ta upp mitt råttintresse igen efter några års uppehåll.

Hon är en väldigt liten tös men med en otrolig energi i kroppen, hon är alltid på språng och ligga och slappa är inget för henne.

Nova (Katoz Touch of magic)

 
 
Namn: Nova (Katoz Touch of magic)
Kön: Hona
Född: 14/01 2012
Färg: Siames
Hårlag: Slät
Öron: Dumbobärare
 
Nova kommer från Katoz råttuppfödning i Stockholm. Hon flyttade hem till mig tillsammans med sin syster Bliss i början av 2012 när jag valde att ta upp mitt råttintresse igen efter några års uppehåll.

Nova en stor och mysig tjej. Hon är väldigt lugn i temprametet och är jättelätt att ha att göra med. Älskar att umgås med människor och söker kontakt hela tiden, så fort man öppnar burdörren är hon där men massor av slick-pussar på handen.

Rått-shoppa toalådor/ burunderlag på IKEA

PLUGGIS, låda med lock, 79kr
En vit och stilren låda som passar perfekt som toalett till toatränade råttor.
SAMLA, låda med lock, 15kr
En billigare variant på en låda som funkar perfekt som toalätt.
IKEA 365+, burk med lock, 49kr
Här är en annan variant på toalåda, av en matlåda.
BORRIS, dörrmatta, 4kr
Detta är perfekt att ha som underlag i buren om man använder sig av toalådor. 
FANTASTISK, pappersservetter, 9kr
Perfekt att klippa/ strimla sönder och använda som bomaterial i buren. Extra bra om man använder sig av ett färgtema i buren då servetterna finns i massa olika färger.
Alla bilder i detta inlägg kommer från IKEAs hemsida.

Rått-shoppa burinredning på IKEA

Nu skriver jag en lista.
 
FÖRSIKTIG - barnpall, 19 kr
skär ut ett hål på sidan av  pallen så blir det ett perfekt kryp in till råttorna där dom kan sova och boa.
BLANKEN - Duschhylla, 49kr
Lägg något hårt på hyllplanen (ex plastskiva, borrismatta, heltäckningsmatta) så råttorna inte går på gallret så kan du hänga upp hyllan i buren. Perfekt som såvplats eller bara rolig inredning.
BLANKEN - Duschhylla, 29kr
En billigare och mindre variant av duschhyllan ovan.
BLANKEN - Badrumsset, 29kr
En annan variant av duschhylla, bara att lägga något i botten så är den perfekt att sätta fast i burgallret. Kan även användas som en bro mellan ex. två hyllplan eller liknande, bara fantasin som sätter stopp.
JÄLL - Förvaringsfack, 25kr
Sätt fast i burtaket så har råttorna flera våningsplan att klättra runt på.
KARDEMUMMA - kruka, 29kr
fyll den med strimlat tidningspapper/ fleecebitar så får råttorna lite aktivering med att bära allt till sin sovplats för att boa.
FNISS - papperskorg, 19kr (vit, svart, röd)
Vänd upp och ner och skär ett hål på sidan av den så råttorna kommer in, så har du ett hus/sovplats.
FÖRVAR - burk med lock, 15kr
Ta bort locket och fyll burken med tidningspapper/fleecebitar, eller låt den vara tom så kan den fungera som sovplats.
LÅGIS, musmatta, 5kr
Lägg in i buren och låt råttorna göra vad dom vill med den. Mjuk gummi brukar vara poppis att gnaga på.
GOSIG MUS, mjukdjur 9kr
Denna brukar jag köpa och stoppa in i buren bara för att den är så söt. Råttorna brukar bära runt på den och gnaga sönder den och sen dra ut bommulen.
Alla bilder i detta inlägg kommer från IKEAs hemsida.

Rått-shoppa matskålar m.m. på IKEA

IKEA 365+, burk med lock, 25kr
Jag har 2 sånna här som förvaring till torrfoder.
RAJTAN, kryddburk, 29kr
dessa använder jag som förvaring till rått-godis, ex. diverse nötter.
IKEA 365+, Serveringsskål, 29kr
Dessa använder jag som matskål till mina råttisar.
ÖPPEN, skål, 7kr
En billigare variant på matskål som passar pefekt till råttorna.
GLIMMA - ljushållare, 19kr/ 6st
Här är matskålar som skulle kunna passa till en flock på 2 råttor.
Alla bilder i detta inlägg kommer från IKEAs hemsida.
 

Rått-shoppa tyg på IKEA

IRMA, pläd, 10kr
En stor fleecefilt som är suverän att använda till att göra hängmattor, tunnlar osv till råttburen.
TEKLA, kökshandduk, 5kr
Ett enkelt sätt att fixa en hängmatta om man inte orkar sy. Gör bara ett hål i varje hörn och sätt fast i gallret med ex. buntband.
MALIN BLAD, påslakan set, 99kr
Ett snyggt mönster att använda sig av när man ska sy hängmattor, och mycket tyg för pengarna.
DITTE, tyg metervara, 19kr/ meter
När jag syr hängmattor har jag oftast fleecetyg på ena sidan där råttorna ligger och på den andra "vanligt" tyg. Då är dessa tyg jättebra, finns i massa olika färger och väldigt billigt.


 Alla bilder i detta inlägg kommer från IKEAs hemsida.

Grenar från naturen i råttburen

Har precis varit hemma hos min farmor och farfar för att hämta lite äppel-grenar till råttburen. Så tänkte att jag kan göra en liten guide hur man gör om man vill använda grenar i buren.
 
Man får inte ta vilka grenar som helst men i stora drag så inte grenar från barr-träd, grenar från lövträd och fruktträd (inte plommonträd) funkar. För att vara helst säkert på att det funkar till råttorna så ta äppel eller björk, det vet jag ska funka.
 
Vill man ta grenar från naturen och använda som klättermaterial i råttburen är det är inte bara att ta en gren och stoppa in i buren. Då riskerar man att få med sig diverse ohyra och insekter.
 
Ska man vara noggrann och säker på att ingen ohyra kommer med in i buren finns det en enkel lösning på de
  • Stoppa in grenen i frysen någon dag
  • Sätt ugnen på 150´C och lägg in grenen där i några timmar, den ska vara genomtorr när du tar ut den
  • Vill du vara extra säker kan du även skrubba och försöka få bort de "översta lagret" av grenen
Om du har en stor gren som inte går in i frysen/ ugnen funkar det även med "karantän". Bor du i lägenhet funkar balkongen och i villa så i garaget eller något förråd. Låt grenen ligga där i några månader för att ta död på all ohyra och insekter.
 
När grenen är ohyrefri är det bara att hitta på roliga användningar för den i buren.

RSS 2.0